Grilujeme spoluGrilovanie na záhradeGrilovanie bravčového mäsa

Grilujeme spolu

Stretnutia s priateľmi a dobré jedlo patrili odjakživa k sebe. V minulosti však gazdinky kuchtili v kuchyni, zatiaľ čo sa hostia...

Čítať ďalej

Grilovanie na záhrade

Vhodným umiestnením grilu napríklad k múriku alebo k živému plotu môžeme zabrániť...

Čítať ďalej

Grilovanie bravčového mäsa

Bravčové mäso na grile? Prečo nie! Je to veľká lahôdka.

Čítať ďalej

Grilovanie zeleniny

Grilovali ste už zeleninu? Že nie? Najvyšší čas to vyskúšať. Aj keď to nebude poriadny kus mäsa, verte, že neoľutujete. Grilovaná zelenina je totiž úžasná. Na výber máte naozaj nepreberné množstvo rôznych druhov a chutí. Od klasických zemiakov cez kukuricu až po paradajky. Fantázii v použití korenín sa medze tak isto nekladú a tak neváhajte a s chuťou sa do grilovania zeleniny pustite.


zelenina

Grilovať môžete akúkoľvek zeleninu. Avšak postup zvoľte podľa toho, o akú zeleninu sa jedná. Kým tvrdšie druhy si treba pred vlastným grilovaním trošku predpripraviť, mäkké druhy stačí potrieť olejom či bylinkami a môžete ich rovno grilovať.

Chutná grilovaná zelenina bez prípravy

Ak si vyberiete na grilovanie šťavnaté plody ako napríklad paradajky, je dobré použiť dierkovanú tácku z alobalu. Vyhnete sa tak ich možnému pripáleniu či prasknutiu. Len ich nakrájajte na polovice a na gril položte šupkou dolu. Reznú plochu pokvapkajte trochou oleja, osoľte a okoreňte mletým čiernym korením. Takto pripravené paradajky grilujte tri minúty z každej strany, kým nebudú na vonkajšej strane jemne pripečené, ale stále pevné.

Aj cibuľu môžete grilovať bez predchádzajúcej prípravy. Jednoducho ju nakrájajte na plátky, asi 1,5 centimetra široké a nastoknite na kovové grilovacie ihly. Plátky stačí potrieť olejom. No môžete použiť aj trochu balzamového octu, soli a mletého čierneho korenia. Na grile ich potom opekajte nad stredne žeravým uhlím päť minút z každej strany dovtedy, kým nezmäknú a nebudú jemne opečené.

A čo tak grilovaná paprika? To je lahôdka. Môžete ju jesť samostatne s dobrým chlebíkom, ale aj ako prílohu. Trebárs k mäsu. Príprava je tiež úplne jednoduchá. Umyté papriky grilujeme vcelku. Väčšinou im na grile stačí desať minút. Treba ich však pravidelne obracať, aby šupka bola rovnomerne a úplne spálená. Z grilu ich potom vložíme do nádoby s pokrievkou a necháme päť až desať minút odstáť. Keď mierne vychladnú, šupku odstránime spolu so stopkou a semienkami. Papriku potom nakrájame na asi centimetrové pásiky. Môžeme ich namočiť do zmesi olivového oleja a balzamového octu, osoliť a okoreniť. Takto sú pripravené na podávanie. Podávať ich môžeme buď teplé alebo v izbovej teplote.

Ak plánujete použiť grilované papriky ako prílohu, môžete si ich pripraviť deň vopred a prikryté skladovať pri izbovej teplote.

Grilovanie pevnejších druhov zeleniny

Z pevnejších druhov zeleniny ako napríklad zo zemiakov či kukurice môžeme tiež pripraviť skvelé lahôdky. Treba ich však pred grilovaním mierne povariť. Kukurici stačia dve minúty a zemiakom zhruba päť minút. Záleží od veľkosti. Klasy kukurice grilujeme až tesne pred podávaním. Kladieme ich na gril pokvapkané rozpusteným maslom. Mierne osolíme. Okoreniť ich môžeme klasickým čiernym korením, ale môžete vyskúšať aj trošku čili. Možno budete príjemne prekvapení.


nakrajana-zelenina

Zemiaky po krátkom vare mierne ochlaďte, rozkrájajte na polovice a nastoknite na grilovacie ihly. Ak ich potriete zmesou olivového oleja a pretlačeného cesnaku, mierne osolíte a takto ugrilujete, budú neodolateľné.

Grilovanie zeleniny je zábava. Neuveriteľné množstvo rôznych vôní a chutí vás určite dostane. Nehovoriac o tom, aká je zelenina zdravá a plná cenných látok pre naše telo. Preto neváhajte a bez výčitiek sa do grilovania zeleniny pustite.

Grilovanie ako životný štýl

Spôsob prípravy jedla nad otvoreným ohňom je starý ako ľudstvo samo. Vďaka tomu, že ide o veľmi jednoduchú a hlavne rýchlu úpravu, prežila celé storočia. A dokonca sa v poslednom […]

Čítať ďalej
Grilovanie na záhrade

Len čo sa začne z jari príroda prebúdzať, už nás to láka von. Na slniečko. Do lesa. Ale aj do záhrady. Čakajú nás hriadky so zeleninou či ovocné stromky. No […]

Čítať ďalej
Domáce hamburgery

Máte radi hamburgery? Hlavne detí sa ani pýtať nemusím. Všakže? Tieto pochúťky z mletého mäsa sa nám spájajú skôr s návštevou fastfoodovej reštaurácie, ako s domácim grilovaním. Je to ale […]

Čítať ďalej
Grilovanie rýb

„Jedzte ryby, sú zdravé.“ Tak tento výrok ste už isto počuli mnohokrát. No je len málo takých, ktorí ho v bežnom živote aj praktizujú. A tí ostatní majú pre zmenu […]

Čítať ďalej
Grilovanie zeleniny

Grilovali ste už zeleninu? Že nie? Najvyšší čas to vyskúšať. Aj keď to nebude poriadny kus mäsa, verte, že neoľutujete. Grilovaná zelenina je totiž úžasná. Na výber máte naozaj nepreberné […]

Čítať ďalej