Máte radi hamburgery? Hlavne detí sa ani pýtať nemusím. Všakže? Tieto pochúťky z mletého mäsa sa nám spájajú skôr s návštevou fastfoodovej reštaurácie, ako s domácim grilovaním. Je to ale škoda. Veď pripraviť hamburger doma nie je žiadna veda. Nehovoriac o tom, že jeho kvalita a chuť bude závisieť len a len na vás.
Keď sa povie grilovanie, hneď sa snáď každému v mysli vynorí kus šťavnatého steaku. Áno, máte pravdu. Grilovanie steakov patrí k čoraz obľúbenejším činnostiam. No grilovať nemusíme len mäso vcelku. Čo takto špeciality z mletého mäsa? Už ste skúsili domáci hamburger? Že nie? Tak na nič nečakajte a rovno sa do jeho prípravy pusťte.
Aké mäso na domáci hamburger
Výber kvalitného mäsa na grilovanie je základom úspechu. Pri steakoch je to jednoznačné. Sviečkovicu nič nenahradí. Ešte možno pravú nahradí tá falošná. No s mäsom na hamburgery máte viacero možností. V prvom rade vyberajte mäso prerastené tukom. Po zomletí bude tuk pôsobiť ako spojivo. Hotové hamburgery tak budú pri opekaní držať tvar a rovnomerne sa prepečú. Zároveň budú chutné a šťavnaté.
Na prípravu domácich hamburgerov je ideálne mäso z pliecka. Môže byť bravčové aj hovädzie. Kúpte ho však radšej vcelku a pomeľte si ho doma. Pomer čistej svaloviny a tuku tak budete mať pod kontrolou.
Ochutenie hamburgerov
Na rozdiel od steakov mäso na hamburgery solíme už pred prípravou. Okrem soli však používame minimum ingrediencií. Postačí trošku mletého čierneho korenia a worchestrovej omáčky. Ak máte radšej pikantné, na ochutenie mäsa môžete použiť pretlačený cesnak či cibuľu pokrájanú na drobné kúsočky. Mäso po zomletí ochutíme a starostlivo, najlepšie rukou, spracujeme. Malo by držať pokope aj bez použitia vajíčka či ďalších surovín. Z masy potom vytvarujeme placky hrubé asi jeden centimeter s priemerom osem až desať centimetrov. Nie je to však podmienkou. Rozmery si určíte sami podľa veľkosti žemlí, do ktorých sa chystáte hamburgery vložiť.
Záverečná úprava domácich hamburgerov
Placky pred samotným grilovaním jemne potrieme olejom. Opekáme na grile podľa hrúbky tri až päť minút z každej strany. Zložíme z grilu a necháme pod alobalom ešte chvíľu odpočívať. Medzitým si rozkrojíme žemľu a nasucho ju na grile opečieme. Potrieť ju tiež môžeme podľa chuti. Niekto má rád horčicu, iný majonézu, ďalší tatársku omáčku. Pod opečené mäso nezabudnite vložiť list ľadového šalátu. Mäso ešte ozdobte plátkom paradajky a podľa chuti niekoľkými kolieskami cibule. Hamburger dokončíte položením vrchnej časti opečenej žemle a pochúťka je hotová.
Vyrobiť si domáci hamburger nie je nič zložité. Je to skôr zábava. Chuť môže byť vždy iná a vždy neodolateľná. K nemu už stačí len pohár sladkej malinovky a budete sa cítiť ako v tej najlepšej fastfoodovej reštaurácii.