Grilujeme spoluGrilovanie na záhradeGrilovanie bravčového mäsa

Grilujeme spolu

Stretnutia s priateľmi a dobré jedlo patrili odjakživa k sebe. V minulosti však gazdinky kuchtili v kuchyni, zatiaľ čo sa hostia...

Čítať ďalej

Grilovanie na záhrade

Vhodným umiestnením grilu napríklad k múriku alebo k živému plotu môžeme zabrániť...

Čítať ďalej

Grilovanie bravčového mäsa

Bravčové mäso na grile? Prečo nie! Je to veľká lahôdka.

Čítať ďalej

Domáce hamburgery

Máte radi hamburgery? Hlavne detí sa ani pýtať nemusím. Všakže? Tieto pochúťky z mletého mäsa sa nám spájajú skôr s návštevou fastfoodovej reštaurácie, ako s domácim grilovaním. Je to ale škoda. Veď pripraviť hamburger doma nie je žiadna veda. Nehovoriac o tom, že jeho kvalita a chuť bude závisieť len a len na vás.

domace-hamburgery

Keď sa povie grilovanie, hneď sa snáď každému v mysli vynorí kus šťavnatého steaku. Áno, máte pravdu. Grilovanie steakov patrí k čoraz obľúbenejším činnostiam. No grilovať nemusíme len mäso vcelku. Čo takto špeciality z mletého mäsa? Už ste skúsili domáci hamburger? Že nie? Tak na nič nečakajte a rovno sa do jeho prípravy pusťte.

Aké mäso na domáci hamburger

Výber kvalitného mäsa na grilovanie je základom úspechu. Pri steakoch je to jednoznačné. Sviečkovicu nič nenahradí. Ešte možno pravú nahradí tá falošná. No s mäsom na hamburgery máte viacero možností. V prvom rade vyberajte mäso prerastené tukom. Po zomletí bude tuk pôsobiť ako spojivo. Hotové hamburgery tak budú pri opekaní držať tvar a rovnomerne sa prepečú. Zároveň budú chutné a šťavnaté.

Na prípravu domácich hamburgerov je ideálne mäso z pliecka. Môže byť bravčové aj hovädzie. Kúpte ho však radšej vcelku a pomeľte si ho doma. Pomer čistej svaloviny a tuku tak budete mať pod kontrolou.

Ochutenie hamburgerov

Na rozdiel od steakov mäso na hamburgery solíme už pred prípravou. Okrem soli však používame minimum ingrediencií. Postačí trošku mletého čierneho korenia a worchestrovej omáčky. Ak máte radšej pikantné, na ochutenie mäsa môžete použiť pretlačený cesnak či cibuľu pokrájanú na drobné kúsočky. Mäso po zomletí ochutíme a starostlivo, najlepšie rukou, spracujeme. Malo by držať pokope aj bez použitia vajíčka či ďalších surovín. Z masy potom vytvarujeme placky hrubé asi jeden centimeter s priemerom osem až desať centimetrov. Nie je to však podmienkou. Rozmery si určíte sami podľa veľkosti žemlí, do ktorých sa chystáte hamburgery vložiť.

grilovanie-hamburgerov

Záverečná úprava domácich hamburgerov

Placky pred samotným grilovaním jemne potrieme olejom. Opekáme na grile podľa hrúbky tri až päť minút z každej strany. Zložíme z grilu a necháme pod alobalom ešte chvíľu odpočívať. Medzitým si rozkrojíme žemľu a nasucho ju na grile opečieme. Potrieť ju tiež môžeme podľa chuti. Niekto má rád horčicu, iný majonézu, ďalší tatársku omáčku. Pod opečené mäso nezabudnite vložiť list ľadového šalátu. Mäso ešte ozdobte plátkom paradajky a podľa chuti niekoľkými kolieskami cibule. Hamburger dokončíte položením vrchnej časti opečenej žemle a pochúťka je hotová.

Vyrobiť si domáci hamburger nie je nič zložité. Je to skôr zábava. Chuť môže byť vždy iná a vždy neodolateľná. K nemu už stačí len pohár sladkej malinovky a budete sa cítiť ako v tej najlepšej fastfoodovej reštaurácii.

Grilovanie ako životný štýl

Spôsob prípravy jedla nad otvoreným ohňom je starý ako ľudstvo samo. Vďaka tomu, že ide o veľmi jednoduchú a hlavne rýchlu úpravu, prežila celé storočia. A dokonca sa v poslednom […]

Čítať ďalej
Grilovanie na záhrade

Len čo sa začne z jari príroda prebúdzať, už nás to láka von. Na slniečko. Do lesa. Ale aj do záhrady. Čakajú nás hriadky so zeleninou či ovocné stromky. No […]

Čítať ďalej
Domáce hamburgery

Máte radi hamburgery? Hlavne detí sa ani pýtať nemusím. Všakže? Tieto pochúťky z mletého mäsa sa nám spájajú skôr s návštevou fastfoodovej reštaurácie, ako s domácim grilovaním. Je to ale […]

Čítať ďalej
Grilovanie rýb

„Jedzte ryby, sú zdravé.“ Tak tento výrok ste už isto počuli mnohokrát. No je len málo takých, ktorí ho v bežnom živote aj praktizujú. A tí ostatní majú pre zmenu […]

Čítať ďalej
Grilovanie zeleniny

Grilovali ste už zeleninu? Že nie? Najvyšší čas to vyskúšať. Aj keď to nebude poriadny kus mäsa, verte, že neoľutujete. Grilovaná zelenina je totiž úžasná. Na výber máte naozaj nepreberné […]

Čítať ďalej