Grilujeme spoluGrilovanie na záhradeGrilovanie bravčového mäsa

Grilujeme spolu

Stretnutia s priateľmi a dobré jedlo patrili odjakživa k sebe. V minulosti však gazdinky kuchtili v kuchyni, zatiaľ čo sa hostia...

Čítať ďalej

Grilovanie na záhrade

Vhodným umiestnením grilu napríklad k múriku alebo k živému plotu môžeme zabrániť...

Čítať ďalej

Grilovanie bravčového mäsa

Bravčové mäso na grile? Prečo nie! Je to veľká lahôdka.

Čítať ďalej

Grilovanie hovädzieho mäsa

Hovädzie mäso je jednou z najkvalitnejších surovín na grilovanie. A to nielen čo sa týka chuti, ale aj obsahu živín. Má vysoký podiel bielkovín, zdraviu prospešných mastných kyselín, ale aj vitamínov. Najmä vitamínu A a E, betakaroténu a zinku. Keďže grilovanie je šetrná metóda prípravy, výživné látky sa nijako nemenia. Naopak, sú nám k dispozícii v tej najpríjemnejšej forme. Vo forme šťavnatého steaku.


maso

Hovädzie mäso však vyberajte zvlášť pozorne. Ak chcete naozaj šťavnaté steaky kúpte si mäso dobre prerastené. Tie najlepšie kúsky získate z hovädzej sviečkovice. Ideálna je, samozrejme, tá pravá. No chybu neurobíte ani vtedy, keď si vyberiete falošnú. Je o trochu lacnejšia, ale kvalitou nijako za tou pravou nezaostáva. Dobrou voľbou na grilovanie je aj mäso zo zadnej časti chrbta s ľadvinou a roštenka. Prípadne hovädzie stehno.

Príprava hovädzieho mäsa pred grilovaním

Grilované hovädzie mäso chutí výborne. Zvlášť, keď je opečené rýchlo a pri vysokej teplote. Tým sa docieli jeho krehkosť a šťavnatosť. Pritom ochucovať potrebuje minimálne. V tomto prípade platí, že menej je viac.

Dobre prerastené hovädzie mäso potrebuje pred vlastným grilovaním len zľahka potrieť olejom. Môže sa stať, že vám na okrajoch porcií mäsa ostane vonkajší tuk. Ten radšej odstráňte. Ak bolo mäso v marináde, pred uložením na gril odstráňte aj marinádu. Hrubá vrstva tuku spolu so zvyškami marinády by totiž mohli spôsobiť vzplanutie uhlíkov. A to predsa nechceme. Uhlíky majú byť počas grilovania len rozpálené, nie horiace. Mäso sa vtedy robí rýchlo a nehrozí mu spálenie ani vysušenie.

Aby ste dosiahli profesionálneho vzhľadu steakov, môžete mäso krížom narezať. Potom ho vložte na gril a nechajte tam asi minútu. Narezanie na spodnej strane by malo byť jasne viditeľné. Potom plát mäsa mierne pootočte. Asi tak o 60 stupňov. Je to zhruba ako uhol medzi 12. a 2. hodinou na hodinkách. Takto nechajte grilovať ešte minútu. Steak potom obráťte na opačnú stranu a celý postup zopakujte.


plynovy-gril

Kedy je mäso hotové

Pred dokončením mäso prstom vyskúšajte. Malo by byť na dotyk mäkké, pevné a šťavnaté. Ak pri príprave použijete teplomer, mäso bude pri teplote 65 °C stredne a pri 75 °C dokonale prepečené. Po zložení z grilu mäso nechajte ešte chvíľu odpočinúť. Voľne ho prikryte trebárs alobalom a nechajte päť minút odstáť. Pred samotným podávaním nezabudnite steaky podľa chuti osoliť a okoreniť. Ak by ste mäso osolili hneď na začiatku, pripravili by ste sa o chutnú šťavu a mäso by bolo tvrdé.

Hovädzie na grile nemusí byť len steak

Hoci je správne pripravený steak skvelá pochúťka, z hovädzieho mäsa si môžete pripraviť aj iné variácie. Môžete ho napríklad zomlieť. Dochutiť sa dá pridaním jemne nakrájanej cibule, roztlačeného cesnaku a klasických korenín ako majoránka, mletá rasca či čierne korenie. Zmes potom stačí dobre premiesiť a navlhčenými rukami navrstviť na špajľu. Vzniknú tak akési klobásky či špízy. Tie sa potom grilujú nad stredne žeravým uhlím. Obracajú sa každé dve minúty. Celková doba grilovania je osem až desať minút.

K dokonalému steaku už stačí len kúsok dobrého chleba, pohár vína a slávnosť sa môže začať.

Grilovanie ako životný štýl

Spôsob prípravy jedla nad otvoreným ohňom je starý ako ľudstvo samo. Vďaka tomu, že ide o veľmi jednoduchú a hlavne rýchlu úpravu, prežila celé storočia. A dokonca sa v poslednom […]

Čítať ďalej
Grilovanie na záhrade

Len čo sa začne z jari príroda prebúdzať, už nás to láka von. Na slniečko. Do lesa. Ale aj do záhrady. Čakajú nás hriadky so zeleninou či ovocné stromky. No […]

Čítať ďalej
Domáce hamburgery

Máte radi hamburgery? Hlavne detí sa ani pýtať nemusím. Všakže? Tieto pochúťky z mletého mäsa sa nám spájajú skôr s návštevou fastfoodovej reštaurácie, ako s domácim grilovaním. Je to ale […]

Čítať ďalej
Grilovanie rýb

„Jedzte ryby, sú zdravé.“ Tak tento výrok ste už isto počuli mnohokrát. No je len málo takých, ktorí ho v bežnom živote aj praktizujú. A tí ostatní majú pre zmenu […]

Čítať ďalej
Grilovanie zeleniny

Grilovali ste už zeleninu? Že nie? Najvyšší čas to vyskúšať. Aj keď to nebude poriadny kus mäsa, verte, že neoľutujete. Grilovaná zelenina je totiž úžasná. Na výber máte naozaj nepreberné […]

Čítať ďalej