Len čo sa začne z jari príroda prebúdzať, už nás to láka von. Na slniečko. Do lesa. Ale aj do záhrady. Čakajú nás hriadky so zeleninou či ovocné stromky. No po dobre vykonanej práci si zaslúžite aj trochu oddychu. A grilovanie je na to ako stvorené.
Či už máte záhradku pri dome alebo v záhradkárskej osade, posedieť na čerstvom vzduchu môžete aj tam aj tam. Dôležité je ale brať ohľad aj na susedov. Hoci pre grilovanie vonku nie sú žiadne zákonom stanovené pravidlá, nikdy neviete, kedy už susedov prejde trpezlivosť a prídu sa na dym sťažovať.
Kam postaviť gril
Vhodným umiestnením grilu napríklad k múriku alebo k živému plotu môžeme zabrániť šíreniu dymu nevhodným smerom. Samotný dym , ale aj vôňa grilovania nemusia byť príjemné nielen susedom, ale ani susedovmu psovi.
Aby ste predišli nedorozumeniu a zároveň utužili susedské vzťahy, pozvite susedov na spoločnú grilovačku. Robí to divy. Dopredu sa dohodnite, kto čo pripraví. Keď si prácu rozdelíte, budete toho mať o trochu menej a možno sa navzájom prekvapíte novým receptom. Nepochybne vám bude v dobrej spoločnosti príjemne a aj jedlo vám bude lepšie chutiť.
Aký gril do záhrady
Na grilovanie vonku môžete použiť gril na drevené uhlie. Tento gril je obľúbený z viacerých dôvodov. Jednoducho sa s ním pracuje, ľahko sa čistí a môžete ho preniesť, kde ho práve potrebujete. Nevadí vám, či je pekne alebo sa práve rozpršalo. A aj drevené uhlie dostanete takmer všade. Najnovšie aj na benzínovej pumpe. Malou nevýhodou je dlhšia príprava na grilovanie a to, že si neviete regulovať teplotu. Ale zase pri troche skúseností aj vystihnúť ten správny moment, kedy dať mäso na gril, bude pre vás isto hračka.
Ak by ste chceli grilovať väčšie kusy mäsa, zaobstarajte si otočný gril. Mäso sa pri otáčaní rovnomernejšie prepečie a nasiakne svojou vlastnou šťavou. Bude tak chutné a voňavé. Navyše, ak naň sa aj chvíľu zarozprávate s priateľmi a nedáte pozor, nič hrozného sa nestane.
Ako zdroj tepla sa dá využiť aj pahreba. O zemiaky, kukuricu alebo čerstvú papriku na záhrade nie je núdza. Môžete ju zabaliť do alobalu s trochou masla alebo slaninky a vložiť medzi uhlíky. Po pár minútach z nej vyberiete balíčky plné voňavých prekvapení. Mňam.