Grilujeme spoluGrilovanie na záhradeGrilovanie bravčového mäsa

Grilujeme spolu

Stretnutia s priateľmi a dobré jedlo patrili odjakživa k sebe. V minulosti však gazdinky kuchtili v kuchyni, zatiaľ čo sa hostia...

Čítať ďalej

Grilovanie na záhrade

Vhodným umiestnením grilu napríklad k múriku alebo k živému plotu môžeme zabrániť...

Čítať ďalej

Grilovanie bravčového mäsa

Bravčové mäso na grile? Prečo nie! Je to veľká lahôdka.

Čítať ďalej

Grilovanie ovocia

Čerstvé ovocie je skvelé už samé o sebe. Či už sa zahryznete do chrumkavého jabĺčka alebo si ho nastrúhate do miešaného ovocného šalátu, vždy vás osvieži. Ak však radi grilujete, vyskúšajte opiecť kúsky ovocia na grile. Voňavú lahôdku potom naservírujte hosťom ako zaujímavú a netradičnú prílohu ku steakom. Ak ku grilovanému ovociu pridáte zmrzlinu a ozdobíte ho trebárs čokoládvými hoblinami, podávať ho môžete ako skvelý dezert. Úspech a pochvala vás určite neminie.


ovocie

Možno si poviete: „Aká škoda, ničiť teplom vitamíny.“ Iste, máte sčasti pravdu. No za tých pár minút ovociu veľmi neublížite. Skôr naopak. Cukor v ňom obsiahnutý skaramelizuje. Ale tá vôňa a chuť, ktorú tým získate, bude skutočne jedinečná.

Aké ovocie je vhodné na grilovanie

Grilovať môžete v podstate všetky druhy ovocia. Najlepšie sa však hodí také, ktoré nie je ešte úplne prezreté, aby sa nám na grile nerozpadlo. Ani grilovaniu obľúbeného drobného ovocia sa vzdávať nemusíte. Stačí len použiť alobal. Takéto ovocie nemusíte nakladať do nijakej marinády. Úplne postačí troška hnedého cukru, pár kvapiek limetkovej šťavy so štipkou škorice a kúsok alobalu, do ktorého ho zabalíte. Ani ovocie s tou najjemnejšou štruktúrou, ako trebárs maliny či jahody, sa v alobale nerozpadne. Navyše všetky tie úžasné vône a chute sa dokonale spoja a ostanú v ňom.

Ovocie, ktoré sa chystáme grilovať, by však malo mať dostatok prirodzeného cukru. No ak ho mená, nevadí. Marináda z medu všetko napraví. A nielen to. Ak do marinády pridáme šťavu z limetky, rum či aromatické korenie, výsledná maškrta bude chutiť každému.

Čerstvé ovocie je dobré pred samotným grilovaním máličko upraviť. Väčšie a tvrdšie kusy nakrájať na menšie plátky. Prípadne ich naložiť do marinády z medu a korenín podľa chuti. V takejto marináde sa ovocie môže nechať zhruba hodinu. Potom už len ohrejete gril na správnu teplotu a jednotlivé plátky na ňom opečiete.

Grilovaný ananás

Na grilovanie priamo na rošte sa výborne hodí ananás. Dokonca ho nemusíte ani ošúpať. Stačí ho rozkrojiť na štvrtiny a vyrezať stredný hlúb. Na marinádu si v miske pripravte približne rovnaké množstvo limetkovej šťavy, tmavého rumu a medu. Kúsky ananásu potrite marinádou a dajte nad stredne žeravé uhlíky grilovať. Po zhruba piatich až desiatich minútach je pochúťka hotová. Pred podávaním ju potrite zvyšnou marinádou a servírujte ešte teplé.


rozkrojene-jablko

Ovocie z vlastnej záhrady na grile

Sezóna čerstvého ovocia sa nezadržateľne blíži. Začiatkom leta sa môžeme tešiť na chutné broskyne či nektarinky. A práve nektarinky sú na grilovanie ako stvorené. Treba ich len dobre poumývať, rozrezať na polovice a vybrať jadierka. Rezné plochy potrieť tekutým medom a ugrilovať. Nektarinky grilujte reznými plochami dolu. Uhlie by malo byť stredne žeravé. Nektarinkám stačí pobudnúť na grile päť minút a sú hotové. Mali by sa len prehriať a jemne opiecť. Stále by však mali ostať pevné. Grilované nektarinky podávajte horúce s kopčekom vanilkovej zmrzliny ako svieži dezert.

Ak aj vy máte možnosť ugrilovať si ovocie z vlastnej úrody, rozhodne to skúste. A keď vlastnú záhradu nemáte, nič to. Veď na trhu už dostanete ovocie od výmyslu sveta po celý rok a grilované chutí skvele.

Grilovanie ako životný štýl

Spôsob prípravy jedla nad otvoreným ohňom je starý ako ľudstvo samo. Vďaka tomu, že ide o veľmi jednoduchú a hlavne rýchlu úpravu, prežila celé storočia. A dokonca sa v poslednom […]

Čítať ďalej
Grilovanie na záhrade

Len čo sa začne z jari príroda prebúdzať, už nás to láka von. Na slniečko. Do lesa. Ale aj do záhrady. Čakajú nás hriadky so zeleninou či ovocné stromky. No […]

Čítať ďalej
Domáce hamburgery

Máte radi hamburgery? Hlavne detí sa ani pýtať nemusím. Všakže? Tieto pochúťky z mletého mäsa sa nám spájajú skôr s návštevou fastfoodovej reštaurácie, ako s domácim grilovaním. Je to ale […]

Čítať ďalej
Grilovanie rýb

„Jedzte ryby, sú zdravé.“ Tak tento výrok ste už isto počuli mnohokrát. No je len málo takých, ktorí ho v bežnom živote aj praktizujú. A tí ostatní majú pre zmenu […]

Čítať ďalej
Grilovanie zeleniny

Grilovali ste už zeleninu? Že nie? Najvyšší čas to vyskúšať. Aj keď to nebude poriadny kus mäsa, verte, že neoľutujete. Grilovaná zelenina je totiž úžasná. Na výber máte naozaj nepreberné […]

Čítať ďalej