Čerstvé ovocie je skvelé už samé o sebe. Či už sa zahryznete do chrumkavého jabĺčka alebo si ho nastrúhate do miešaného ovocného šalátu, vždy vás osvieži. Ak však radi grilujete, vyskúšajte opiecť kúsky ovocia na grile. Voňavú lahôdku potom naservírujte hosťom ako zaujímavú a netradičnú prílohu ku steakom. Ak ku grilovanému ovociu pridáte zmrzlinu a ozdobíte ho trebárs čokoládvými hoblinami, podávať ho môžete ako skvelý dezert. Úspech a pochvala vás určite neminie.
Možno si poviete: „Aká škoda, ničiť teplom vitamíny.“ Iste, máte sčasti pravdu. No za tých pár minút ovociu veľmi neublížite. Skôr naopak. Cukor v ňom obsiahnutý skaramelizuje. Ale tá vôňa a chuť, ktorú tým získate, bude skutočne jedinečná.
Aké ovocie je vhodné na grilovanie
Grilovať môžete v podstate všetky druhy ovocia. Najlepšie sa však hodí také, ktoré nie je ešte úplne prezreté, aby sa nám na grile nerozpadlo. Ani grilovaniu obľúbeného drobného ovocia sa vzdávať nemusíte. Stačí len použiť alobal. Takéto ovocie nemusíte nakladať do nijakej marinády. Úplne postačí troška hnedého cukru, pár kvapiek limetkovej šťavy so štipkou škorice a kúsok alobalu, do ktorého ho zabalíte. Ani ovocie s tou najjemnejšou štruktúrou, ako trebárs maliny či jahody, sa v alobale nerozpadne. Navyše všetky tie úžasné vône a chute sa dokonale spoja a ostanú v ňom.
Ovocie, ktoré sa chystáme grilovať, by však malo mať dostatok prirodzeného cukru. No ak ho mená, nevadí. Marináda z medu všetko napraví. A nielen to. Ak do marinády pridáme šťavu z limetky, rum či aromatické korenie, výsledná maškrta bude chutiť každému.
Čerstvé ovocie je dobré pred samotným grilovaním máličko upraviť. Väčšie a tvrdšie kusy nakrájať na menšie plátky. Prípadne ich naložiť do marinády z medu a korenín podľa chuti. V takejto marináde sa ovocie môže nechať zhruba hodinu. Potom už len ohrejete gril na správnu teplotu a jednotlivé plátky na ňom opečiete.
Grilovaný ananás
Na grilovanie priamo na rošte sa výborne hodí ananás. Dokonca ho nemusíte ani ošúpať. Stačí ho rozkrojiť na štvrtiny a vyrezať stredný hlúb. Na marinádu si v miske pripravte približne rovnaké množstvo limetkovej šťavy, tmavého rumu a medu. Kúsky ananásu potrite marinádou a dajte nad stredne žeravé uhlíky grilovať. Po zhruba piatich až desiatich minútach je pochúťka hotová. Pred podávaním ju potrite zvyšnou marinádou a servírujte ešte teplé.
Ovocie z vlastnej záhrady na grile
Sezóna čerstvého ovocia sa nezadržateľne blíži. Začiatkom leta sa môžeme tešiť na chutné broskyne či nektarinky. A práve nektarinky sú na grilovanie ako stvorené. Treba ich len dobre poumývať, rozrezať na polovice a vybrať jadierka. Rezné plochy potrieť tekutým medom a ugrilovať. Nektarinky grilujte reznými plochami dolu. Uhlie by malo byť stredne žeravé. Nektarinkám stačí pobudnúť na grile päť minút a sú hotové. Mali by sa len prehriať a jemne opiecť. Stále by však mali ostať pevné. Grilované nektarinky podávajte horúce s kopčekom vanilkovej zmrzliny ako svieži dezert.
Ak aj vy máte možnosť ugrilovať si ovocie z vlastnej úrody, rozhodne to skúste. A keď vlastnú záhradu nemáte, nič to. Veď na trhu už dostanete ovocie od výmyslu sveta po celý rok a grilované chutí skvele.